Jan Terlouw opent online lesmodule 'Wind voor NOP'

Op 10 maart is de online lesmodule Wind voor NOP! onthuld door Jan Terlouw. Terlouw is  kernfysicus en schrijver van veel kinderboeken, o.a. van De koning van Katoren en Oorlogswinter. Met zijn dochter schrijft hij detectives. Hij heeft lang in de politiek gezeten: als fractievoorzitter, minister van Economische Zaken en vice-premier, Commissaris van de Koningin in Gelderland en senator van de Eerste Kamer. Kort geleden was hij in het nieuws door zijn indrukwekkende betoog over het 'touwtje uit de brievenbus', dat symbool staat voor het vertrouwen tussen mensen. Vroeger liep je bij veel mensen de huizen gewoon binnen. Je kon de deur openen door aan het touwtje te trekken dat uit de brievenbus hing.

Een andere belangrijke drijfveer van hem is de zorg voor de aarde: hij is klimaatambassadeur en wil ook voor de toekomst van de kinderen dat er beter wordt omgegaan met de aarde.

De lesmodule gaat over energie, duurzame energie en windenergie in het bijzonder en is ontwikkeld voor leerlingen van de groepen zes, zeven en acht van het basisonderwijs. Het is een initiatief van Windpark Noordoostpolder. Als belangrijke duurzame energiebron voor Nederland beoogt het windpark hiermee een steentje bij te dragen aan voorlichting van de jeugd over het belang van duurzame energie.

“Voor alles wat leeft en beweegt is energie nodig. Tot nu toe haalden we die energie uit het verbranden van kolen, olie en gas. Daar moeten we mee ophouden, want er ontstaat grote schade door. Maar gelukkig zit er ook veel energie in de zon die schijnt en de wind die waait. Als we die energie gaan gebruiken kan de aarde mooi en groen blijven, ook voor later als de kinderen van nu zelf kinderen hebben”, aldus Jan Terlouw.